miercuri, 23 iulie 2014

Ce stia Elena si uitase


Am vazut zilele acestea un film care m-a impresionat enorm si a avut o mare rezonanta in mine, What Maisie Knew, dupa un roman de-al lui Henry James. E un film care mi-a adus aminte de inocenta cu care un copil isi iubeste parintii in ciuda ratacirilor lor, de profunzimea si deschiderea cu care iubeste un copil pe orice necunoscut ii ofera deschidere si iubire, de loialitatea cu care iubeste un copil, de masura nemasurata cu care iubeste un copil. Pe toate astea le-am regasit in copilul din mine. Pe toate astea le-am trait si cu filmul asta mi s-a deschis un nou sertaras in suflet, in care tineam ascunse de ochii privitorilor toate trairile mele de atunci, pe care cu mintea de acum, le credeam vulnerabile si mari stricatoare de imagine (am recunoscut, na!:-)).

Si poate n-as fi inceput sa scriu, daca nu vorbeam deunazi cu o prietena draga, care  tocmai intelesese cat de legata este ea de parinti, intr-un mod nefiresc in care parintii se poarta ca niste copii ce au o continua nevoie de afectiune si atentie, iar copilul a devenit un parinte mult prea responsabil si indoit de tot felul de sarcini si indatoriri ce nu ii apartin cu adevarat. Scenariul devine si mai dificil de jucat atunci cand ceea ce sta la baza unei astfel de relatii este o iubire imensa, profunda si inocenta, ca cea a lui Maisie, din filmul de care va povesteam la inceput, insa pervertita si inteleasa de-a-ndoaselea, prin ochii unui adult care nu a crescut suficient.

Eu cred ca suntem multi cei care am pornit de acolo. Ceea ce a realizat prietena mea, e o boala de generatie. Asa ca m-am gandit sa va si sa imi vorbesc despre mine, despre calatoria mea de pana acum, in speranta ca regasindu-va, cel putin partial, nu va veti simti singuri, nu va veti simti vinovati, nu va veti simti intr-un cerc vicios fara iesire, ba din contra. 

Precum multi tineri adulti de varsta mea, am doi parinti care nu au avut o casnicie bazata pe iubire, blandete si intelgere, ci mai degraba pe circumstante exterioare, pe fuga de ei, si speranta de-a gasi in celalalt raspunsul neimplinirilor si suferintelor lor de pana atunci. De ce? Din necunoastere, fiindca asa facea toata lumea, fiindca crescand la randul lor intr-o familie ce nu i-a multumit, si-au dorit ei insisi sa creeze o familie dupa nevoile sufletului lor. Insa nu si-au dat seama ca purtau cu ei, si in ei, mostenirea familiilor pe care le negau, pe care le criticau, fata de care doreau sa se desprinda si sa faca altfel.

Asa am aparut eu. La fel asemenea multor tineri de varsta mea, ca rezultat ambitios si incapatant al unui avort nereusit. Din nou, asa erau vremurile, asa facea toata lumea. Femeile isi doreau sa fie libere, in vremurile in care un regim le vedea precum o masina ieftina de crescut statisticile demografice.

Si desi parintii mei m-au iubit si ma iubesc si simt iubirea lor fata de mine, mi-as fi dorit sa fi venit in lume dintr-o iubire si o daruire totala a unuia fata de celalalt, asa cum imi doresc sa vina si ingerasul meu in lumea asta, cand o fi.

Si daca tot am ajuns la ce mi-ar fi placut si nu sa intamplat...e timpul sa impartasesc cel mai mare secret al copilariei mele. Recunosc ca atunci cand eram micuta, necunoastea parintilor mei mi-a produs o suferinta de care mult timp nici nu am stiut. Ma durea doar sufletul, asa cum o durea si pe Maisie, insa niciodata nu mi-am pus problema ca sufar, ca nu mi-e bine, ca cine ma face sa sufar, ca sa gasesc vinovati. Ii iubeam pe amandoi cu loialitate si fanatism. Si imi tremura sufletul de frica si de emotie atunci cand parintii mei se certau. Insa ceva din mine ma facea curajoasa si stapana pe mine. Eram curajoasa si stapana pe mine, de trei ori mai mult, cat si pentru mama si pentru tata.

Si asa am devenit un adult responsabil, capabil sa duca multe si sa rezolve multe, care era curajos, demn si stapan pe el, nu doar pentru parinti, ci si pentru oricine din jur care avea nevoie de ajutor. Mai putin pentru el insusi. Ajutam chiar si atunci cand nu mi se cerea asta. Ajutam, sustineam, sfatuiam, cheltuiam din mine pentru oricine imi era drag. Imi era greu, eram obosita mai tot timpul, nu aveam o viata personala, insa ma hraneam din faptul ca cei din jurul meu erau fericiti, linistiti si scapati de-o povara, cand eu eram langa ei.

Pana cand, am ajuns la capatul puterilor, sau mai bine spus, la un capat al puterilor, ca puterile sunt infinite de altfel. Un punct in care mi-am dat seama ca ceva trebuie sa se schimbe. Nu am realizat pe moment ca devenisem un erou salvator a tot si toate, insa stiam ca nu mi-e bine cum sunt.

Cand o draga prietena mi-a spus..."Elena, nu-i treaba ta! Nu-i ajuti cu nimic. Ei tot nu vor pricepe ce au de invatat din experienta respectiva, si tu vei fi din ce in ce mai obosita si depasita de situatie. Le ei din lectia lor de viata, si asta nu ramane neplatit. Drumul spre Iad e pavat cu intentii bune. Lasa-i. Se vor descurca si fara tine!"...am fost ranita, neincrezatoare si debusolata. Dar incet incet, acel adevar a sapat in mine si am inteles ca asa era.

Asa am inceput sa imi vad de treaba mea, sa ajut atunci cand mi se cere ajutorul si cand cu adevarat ajutorul meu sustine pe cel ajutat si nu ii inlocuieste efortul propriu. Asta m-a costat cateva prietenii pana atunci trainice, insa am stiut intotdeauna ca doar asa puteam sa ajut intr-adevar.

In ceea ce ii priveste pe parintii mei...ei m-au iubit in continuare, ba chiar mai mult decat inainte. Desi la inceput ma credeau intr-o secta, incet-incet au vazut schimbarea, iar schimbarea mea, le-a oglindit si nevoia schimbarii in ei insisi. Si asta fara prelegeri aride si carti de dezvoltare personala bagate cu forta pe gat. Increderea mea in ei, ca se vor descurca si fara mine corcolindu-i la fiecare pas, le-a dat forta si incredere in ei insisi.

Cand am vazut filmul cu Maisie, m-am reintalnit cu iubirea inocenta pe care le-o purtam, si de la care plecasem, pana sa ajung campioana salvatorilor de pretutindeni. Iubirea aceea inocenta care  uita tot,  iarta tot, pune balsam peste rani, oblojeste, mai presus de orice judecata, care nu are nevoie de dovezi, justificari, explicatii sau intelesuri pentru sine. Ea doar exista si se manifesta in ciuda logicii, in ciuda suferintei, in ciuda prejudecatilor, in ciuda limitarilor si tiparelor. Ea este acolo. Mi-am dat seama ca pervertisem iubirea aceasta din mine, si o transformasem in altceva nefiresc. Uitasem cum se simte si cum e ea. Si asa m-am intregit.

Povestesc astea fiindca astazi a fost prima data in viata mea, in care m-am uitat in urma si m-am identificat cu aceasta iubire a toate cuprinzatoare si nu cu neputinta, cu vinovatia, cu furia si neiertarea pe care le simteam adult fiind, cand ma gandeam la copilaria mea. Si asta se simte tare bine.

In acelasi timp imi dau seama ca singurul mod in care cu adevarat imi pot ajuta la randul meu parintii si pe toti cei dragi mie, nu este acela de a le purta poverile, tiparele si neputintele mai departe, ci, tocmai acela, de a iesi eu insami din neputinta, si de a intra in propria putere, de a iesi din necunoastere si de a deveni constient si responsabil de fiecare moment al existintei mele si nu responsabil de existenta celorlalti,  de a iesi din vinovatie si de a intra in acceptare si deschidere, si astfel, sa ii inspir, sa le oglindesc propriile lor valori de care nu sunt inca constienti, sa fiu un viu exemplu ca exista viata si in afara tiparelor si neputintelor.

Increderea ne diferentiaza si dorinta de a face cu adevarat schimbari, in ceea ce traim si in ceea ce simtim. Si ceea ce e cu adevarat frumos, uimitor si miraculos de-a dreptul este ca aceasta schimbare creaza un efect de Domino, in care si cei de langa se vor schimba mai devreme sau mai tarziu sau cel putin vor sti cu siguranta ca e nevoie de o schimbare.

Cu drag,

Iosicumini

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu